Όσο πλησιάζει ο καιρός που θα πρέπει τα παιδιά να ξεκινήσουν την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας, τόσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον αλλά και ο προβληματισμός των γονιών όσον αφορά το σχολείο Αγγλικής γλώσσας που θα πρέπει να επιλέξουν για το παιδί τους.
Οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής επιτάσσουν όχι απλά την πιστοποίηση με ένα χαρτί της Αγγλικής γλώσσας, αλλά την ουσιαστική και πραγματική εκμάθησή της, έτσι ώστε να αποτελεί ένα αληθινό εργαλείο που θα βοηθήσει τα σημερινά παιδιά να διεκδικήσουν με αξιώσεις τη θέση τους και την επιτυχία τους στην κοινωνία του μέλλοντος.
Επομένως, η επιλογή για το πώς τα παιδιά θα μάθουν την αγγλική γλώσσα είναι πολύ πιο σύνθετη και κρίσιμη απ’ ότι πιστεύουν οι περισσότεροι γονείς.
Αναρωτιέται λοιπόν ο γονιός:
1. Είναι όλα τα σχολεία γλωσσών ίδια;
2. Τι πρόγραμμα σπουδών – σύστημα εκμάθησης (πρέπει να) ακολουθεί ένα σωστό σχολείο;
3. Τι κριτήρια πρέπει να πληρούν οι δάσκαλοι στους οποίους ένας γονιός εμπιστεύεται την εκπαίδευση του παιδιού του;
4. Τι εγγυήσεις μπορώ να έχω ότι τα παιδιά μου θα μάθουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να επικοινωνούν στην Αγγλική γλώσσα;
5. Πόσα δίδακτρα πρέπει να πληρώσω;
6. Μήπως είναι καλύτερα τα ιδιαίτερα μαθήματα;
Σε όλα τα παραπάνω θα επιχειρήσουμε να δώσουμε αξιόπιστες απαντήσεις έτσι ώστε να μπορέσει κάθε γονιός να κάνει την καλύτερη και την πιο συμφέρουσα επιλογή.
1. ΔΕΝ είναι ίδια όλα τα σχολεία γλωσσών.
Κάθε ένα ακολουθεί το δικό του σύστημα, έχει τα δικά του δίδακτρα και πρέπει ο γονιός να διαπιστώσει μετά από δική του έρευνα ποιό είναι το σωστό σχολείο το οποίο πρέπει να επιλέξει για το παιδί του.
2. Τo πρόγραμμα σπουδών – δηλαδή ο καθορισμός της διδακτέας ύλης συνολικά αλλά και ανά επίπεδο (syllabus), ο τρόπος που θα διδαχθούν οι σπουδαστές την ύλη (approach–methodology), ο συνολικός χρόνος (total course time) που θα χρειασθεί για να φθάσουν οι σπουδαστές στο ανώτατο δυνατό επίπεδο γνώσης της γλώσσας, και τα διάφορα “εργαλεία” (tools), όπως βιβλία και σύγχρονα ηλεκτρονικά βοηθητικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια της εκμάθησης της γλώσσας – είναι το Α και το Ω ενός σχολείου. Πρέπει να σχεδιάζεται με μεγάλη προσοχή και μελέτη, να εμπλουτίζεται διαρκώς με ότι πιο σύγχρονο, να οδηγεί στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ του παιδιού να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ στην αγγλική γλώσσα και να είναι επίσης σύμφωνο με τις προδιαγραφές που θέτει το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEFR).
3. Εκτός από τα “τυπικά” (άδεια διδασκαλίας) θα πρέπει να έχουν κάνει πολύωρα μαθήματα, να έχουν παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και να έχουν δίπλωμα μεθοδολογίας της διδασκαλίας της Αγγλικής σαν ξένη (TEFL) ή σαν δεύτερη (TESOL) γλώσσα.
Θα πρέπει επίσης να αγαπούν πραγματικά και το παιδί και τη δουλειά που κάνουν και να μη σταματούν ποτέ να επιμορφώνονται.
4. ΡΩΤΗΣΤΕ γονείς σπουδαστών και σπουδαστές που έχουν φοιτήσει στο σχολείο που σας ενδιαφέρει αν υπάρχει “καλή μαρτυρία”.
ΕΛΕΓΞΕΤΕ κι εσείς οι ίδιοι αν το παιδί σας μαθαίνει πραγματική γλώσσα ή απλώς αποστηθίζει σκέτες λεξούλες και κανόνες.
ΕΛΕΓΞΕΤΕ τα ποσοστά επιτυχίας στα αναγνωρισμένα πτυχία γλωσσομάθειας.
ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ότι υπάρχει συχνή επικοινωνία και πραγματικό ενδιαφέρον για το μαθητή, ότι οι χώροι είναι ευχάριστοι και λειτουργικοί κι ότι χρησιμοποιούνται σύγχρονα κι ωφέλιμα εποπτικά μέσα διδασκαλίας.
5. ΠΡΕΠΕΙ να καταβάλλετε όσα δίδακτρα μπορείτε εσείς να καταβάλλετε φροντίζοντας να διαλέξετε εκείνη τη λύση που σας είναι προσιτή χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα στο βωμό της φτήνιας.
ΜΑΘΕΤΕ επίσης πόσα συνολικά χρόνια έχει το σχολείο στο πρόγραμμά του για να φθάσει το παιδί στα διάφορα επίπεδα γνώσεων(LOWER, PROFICIENCY).
6. Οι απαντήσεις εδώ: https://kelesidis.edu.gr/kentro-ksenon-glosson-i-idiaitero/